Ανίχνευση αμύλου στις τροφές
Πείραμα: Πάρε δείγματα από διάφορες τροφές και ρίξε στην καθεμιά μια σταγόνα ιώδιο.
Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Οι τροφές που περιέχουν άμυλο θα αλλάξουν χρώμα.
Εξέταση του κόκκου του σιταριού
Πείραμα: Φούσκωσε σε νερό για μια μέρα μερικούς κόκκους σιταριού. Εξέτασε την εμφάνιση και το σχήμα τους. Κόψε κάθετα ένα κόκκο και εξέτασε ένα κομμάτι με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού. Βύθισε το κομμάτι αυτό σε διάλυμα ιωδίου και παρατήρησε ξανά τα διάφορα μέρη του κόκκου του σιταριού.
Ανίχνευση λίπους στην τροφή
Πείραμα 1: Τοποθέτησε την τροφή σε βουτιρόκολλα και ζέστανέ την τοποθετώντας την είτε σε τηγάνι, είτε σε ζεστό φούρνο
Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Αν η τροφή περιέχει λίπος, τότε θα εμφανιστεί κηλίδα λίπους στο χαρτί.
Πείραμα 2: Τρίψε λίγη τροφή πάνω σε μια βουτιρόκολλα ή σε απορροφητικό χαρτί. Το πείραμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πατατάκια (τσιπς).
Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Αν η τροφή περιέχει λίπος, τότε θα εμφανιστεί κηλίδα λίπους στο χαρτί.
Επίδραση του βρασμού στο κρέας
Πείραμα: Βάλε ένα κομμάτι κρέας σε κρύο νερό και ένα κομμάτι κρέας σε ζεστό νερό.
Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Το χρώμα του κρέατος που είναι στο ζεστό νερό αλλοιώνεται.
Ανίχνευση πρωτεΐνης
Πείραμα 1: Βράσε ένα αυγό για δέκα λεπτά.
Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Το ασπράδι που περιέχει πρωτεΐνη θα πήξει. Αυτό αποδεικνύει ότι η πρωτεΐνη πήζει όταν ζεσταθεί.
Πείραμα 2: Βάλε σε ένα ποτήρι το ασπράδι ενός ωμού αυγού και πρόσθεσε κρύο νερό.
Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Το ασπράδι θα διαλυθεί. Αυτό αποδεικνύει ότι η πρωτεΐνη διαλύεται στο κρύο νερό.
Πείραμα 3: Σε ένα ποτήρι βάλε ασπράδι και πρόσθεσε κοχλαστό νερό.
Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Το ασπράδι θα πήξει.
Τα μέρη του αυγού
Πείραμα 1: Σπάσε ένα αυγό σε μια μικρή λεκάνη και προσπάθησε να εντοπίσεις τα μέρη του (ασπράδι, κρόκος αεροθάλαμος, πόροι, τσόφλι).
Πείραμα 2: Πάρε τέσσερις δοκιμαστικούς σωλήνες και βάλε στον πρώτο λίγο ασπράδι, στο δεύτερο λίγο διαλυμένο σαπούνι, στον τρίτο λίγο νερό και στον τέταρτο λίγο λάδι. Κούνησε του δοκιμαστικούς σωλήνες και άφησε τους να σταθούν για λίγο. Σε ποιο σωλήνα θα διατηρηθεί περισσότερο ο αφρός;
Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Ο αφρός θα διατηρηθεί περισσότερο στο σωλήνα με το ασπράδι επειδή το ασπράδι έχει την ιδιότητα να συγκρατεί τον αέρα.
Εξέταση φρέσκων αυγών
Πείραμα 1: Σε μια λεκάνη με νερό βύθισε ένα φρέσκο και ένα παλιό αυγό.
Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Το φρέσκο αυγό θα βυθιστεί, ενώ το παλιό θα επιπλέει.
Πείραμα 2: Κούνα ένα φρέσκο αυγό κοντά στο αυτί σου και ένα παλιό.
Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Το παλιό αυγό θα το νιώθεις να κουνιέται , ενώ το φρέσκο δε θα κουνιέται.
Εξέταση φρέσκου γάλακτος
Πείραμα 1: Άφησε λίγο γάλα έξω από το ψυγείο για μια μέρα ή χρησιμοποίησε γάλα ληγμένο. Βάλε το σε ένα ποτήρι. Μύρισε το και παρατήρησε την εμφάνιση του
Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Το γάλα θα μυρίζει άσχημα και θα μοιάζει σαν κομμένο.
Πείραμα 2: Ζέστανε λίγο γάλα ληγμένο. Παρατήρησε τι θα συμβεί.
Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Όταν ζεσταθεί το γάλα, αν είναι χαλασμένο θα κόψει.
Αντίδραση γάλακτος με οξέα
Πείραμα: Σε λίγο φρέσκο γάλα ρίξε μερικές σταγόνες ξίδι ή χυμό λεμονιού. Τι θα συμβεί;
Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Το γάλα θα κόψει.