foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του 4ου Γυμνάσιου Γλυφάδας. Από την ιστοσελίδα μας μπορείτε να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στο σχολείο μας. Διαβάστε ανακοινώσεις, βρείτε πληροφορίες για το σχολείο, δείτε τον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου, το ωρολόγιο πρόγραμμα, το ωράριο διδασκαλίας, τις ώρες ενημέρωσης γονέων για την επίδοση των μαθητών και διάφορα άλλα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του 4ου Γυμνάσιου Γλυφάδας. Ενημερωθείτε για δραστηριότητες, καλλιτεχνικά δρώμενα, καινοτόμα προγράμματα, εκδρομές και άλλα πολλά! Δείτε επίσης εργασίες των μαθητών, αλλά και εκπαιδευτικό υλικό από τους καθηγητές του σχολείου μας. Καλή πλοήγηση!

4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

Πηνελόπη Δέλτα

Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, με διάρκεια από το 1939 έως το 1945, πλήγωσε ανεπανόρθωτα τον πλανήτη με τα εκατομμύρια νεκρών, άστεγων και φτωχών ανθρώπων και τις άπειρες υλικές ζημιές σε όλη την Ευρώπη και την Ασία. Γι’ αυτό το λόγο τον Απρίλιο του 1945, εκπρόσωποι από πενήντα χώρες συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ γεμάτοι αισιοδοξία και ελπίδα. Ο στόχος της Διάσκεψης ήταν να δημιουργηθεί ένα διεθνές σώμα για την προώθηση της ειρήνης και την αποτροπή μελλοντικών πολέμων. Στις 24 Οκτωβρίου 1945 ιδρύθηκε η Διεθνής Οργάνωση που ονομάστηκε Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, γνωστή ως ΟΗΕ.

Μια από τις πιο γνωστές πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών είναι η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που περιλαμβάνει 30 άρθρα..

Χαρακτηριστικά, το πρώτο άρθρο της συγκεκριμένης διακήρυξης αναφέρει ότι «Η αδιαφορία και περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση, και η προοπτική ενός κόσµου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να µιλούν και να πιστεύουν, λυτρωµένοι από τον τρόµο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου... Όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν ελεύθεροι και ίσοι όσον αφορά την αξιοπρέπεια και τα δικαιώµατά τους».

Σήμερα τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ έχουν υποσχεθεί να συνεργαστούν για την προώθηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τελειώνοντας, πολλά από αυτά τα δικαιώματα αποτελούν σήμερα μέρος του συντάγματος των δημοκρατικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και την Ελλάδας.

Τμήμα Γ1

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κατερίνα Χαζάπη

24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 – ΗΜΕΡΑ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ.

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι μια αντανάκλαση του κόσμου μας όπως αυτός είναι. Είναι επίσης η προσδοκία μας για έναν κόσμο που γνωρίζουμε πως μπορεί να είναι.

Είναι ευθύνη μας να συμβάλουμε στην οικοδόμηση αυτού του κόσμου ειρήνης, βιώσιμης ανάπτυξης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους.

Ξέρω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών – ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πριν από 78 χρόνια – δείχνει τον δρόμο.

Πάνω απ’ όλα, έχει τις ρίζες του σε ένα πνεύμα αποφασιστικότητας για την επούλωση των διαιρέσεων, την αποκατάσταση των σχέσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Για την διεύρυνση των ευκαιριών, για να μην αφήσουμε κανέναν πίσω.

Για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης, της ισότητας, της χειραφέτησης για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Για τη σωτήρια βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Πρέπει να είμαστε αρκετά ευέλικτοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που δεν υπήρχαν καν όταν γεννήθηκε ο ΟΗΕ – από την υπαρξιακή κλιματική κρίση μέχρι τους κινδύνους και την προοπτική της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα Ηνωμένα Έθνη καθοδηγούνται από διαχρονικές αξίες και αρχές, αλλά δεν πρέπει ποτέ να παγώσουν στο χρόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πάντα να συνεχίζουμε να ενισχύουμε τους τρόπους με τους οποίους εργαζόμαστε και να εφαρμόζουμε την οπτική του 21ου αιώνα σε ό, τι κάνουμε.

Σε αυτήν την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, ας δεσμευτούμε με ελπίδα και αποφασιστικότητα να οικοδομήσουμε αυτόν τον καλύτερο κόσμο των προσδοκιών μας. Ας δεσμευτούμε για ένα μέλλον που θα ανταποκρίνεται στο όνομα του απαραίτητου οργανισμού μας.

Είμαστε ένας διαιρεμένος κόσμος. Μπορούμε και πρέπει να είμαστε τα ηνωμένα έθνη.

Τα Blog του σχολείου μας

boogie-woogie

Φωτογραφίες μαθητών μας

Ήξερες ότι...

"Ήξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις"
Ο εξαιρετικά διφορούμενος αυτός χρησμός της Πυθίας κάνει πραγματικά την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Ανάλογα με το που μπαίνει το κόμμα αλλάζει το νόημα: "Ήξεις αφήξεις, ουκ εν τω πολέμω θνήξεις", δηλαδή "θα φύγεις θα επιστρέψεις, δεν θα πεθάνεις στον πόλεμο" και "Ήξεις, αφήξεις ουκ, εν τω πολέμω θνήξεις", δηλαδή "θα φύγεις, δεν θα επιστρέψεις, θα πεθάνεις στον πόλεμο!
Συνεπως, ο ερωτών για το αν θα γλιτώσει το θάνατο στον πόλεμο άκουγε αυτό που ήθελε να ακούσει και ο Απόλλων δεν έκανε ποτέ λάθος!

Φόρμα σύνδεσης

2024 Copyright 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας Rights Reserved