Σύμφωνα με τους Τολτέκους ήταν ένας θεός που γεννήθηκε από το καλό και το δίκαιο. Κρατούσε την αυγή και έδωσε στους ανθρώπους τα βιβλία, το ημερολόγιο και το καλαμπόκι. Είχε μορφή μεγάλου φιδιού με φτερά και θεωρούταν κηπουρός του παράδεισου και φύλακας του κακαόδενδρου.
Οι ρίζες του κακαόδεντρού βρίσκονται στους πρόποδες των Άνδεων, της εκβολές του Αμαζόνιου και την λεκάνη του ποταμού Ορινόκο, όπου κανείς μπορεί να βρει μέχρι και σήμερα κάποια δέντρα σε άγρια μορφή.
Οι Ολμέκοι φαίνεται να έχουν κάνει τις πρώτες οργανωμένες φυτείες από το 1500πχ. Οι Μάγιας καλλιεργούσαν κακάο από το 600 πχ και το χρησιμοποιούσαν, εκτός των άλλων και ως νόμισμα (κακαβάτ) από τον 3 αιώνα μχ. Ήταν ένα δημοφιλές νόμισμα σε όλη την Καραιβική θάλασσα. Οι Μάγιας συνήθιζαν να πίνουν ένα θεραπευτικό ρόφημα, ως τροφή, φτιαγμένο από τους κόκκους του κακάο που το ονόμαζαν "Xocolatl". Από εκεί χρησιμοποιείτε και το σημερινό όνομα της σοκολάτας.
Ο Hernando Cortez ανακάλυψε την πραγματική σημασία του κακάο το 1521 και το έφερε στην Ευρώπη το 1528. Στα επόμενα 100 χρόνια όλη η Elite της Ευρώπης έπινε σοκολάτα. Το βοτανολογικό όνομα του, Theobroma cacao, χαρακτηρίστηκε πρώτα από τον Σουηδό βοτανολόγο το 1753 Carolus Linnaeus, από την ένωση των Ελληνικών λέξεων "Θεός" και "Βρώση" δηλαδή "Tροφή των θεών".
Οι κύριες ποικιλίες κακάο που συνθέτουν όλο το φάσμα της σοκολάτας είναι οι Criollo, Forastero και Trinitario.
Η σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που σημαίνει οτι έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επίσης περιέχει τις ουσίες phenylethylamine και Seratonin οι οποίες είναι τονωτικές ουσίες που εκκρίνονται από τον εγκέφαλο όταν είμαστε ευτυχείς, σε καλή διάθεση ή αγαπάμε. Οι τονωτικές της ουσίες μας κρατούν σε φόρμα, μας τονώνουν το ηθικό, μας καλμάρουν το άγχος. Όσοι πίνουν σοκολάτα έχουν ευχάριστη αναπνοή αλλά και καλή υγεία. Όπως κάθε λιχουδιά, μας κάνει να εκκρίνουμε κάποιες ορμόνες που λέγονται ενδορφίνες και μας δίνουν μια αίσθηση ευφορίας και ευεξίας.