foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του 4ου Γυμνάσιου Γλυφάδας. Από την ιστοσελίδα μας μπορείτε να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στο σχολείο μας. Διαβάστε ανακοινώσεις, βρείτε πληροφορίες για το σχολείο, δείτε τον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου, το ωρολόγιο πρόγραμμα, το ωράριο διδασκαλίας, τις ώρες ενημέρωσης γονέων για την επίδοση των μαθητών και διάφορα άλλα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του 4ου Γυμνάσιου Γλυφάδας. Ενημερωθείτε για δραστηριότητες, καλλιτεχνικά δρώμενα, καινοτόμα προγράμματα, εκδρομές και άλλα πολλά! Δείτε επίσης εργασίες των μαθητών, αλλά και εκπαιδευτικό υλικό από τους καθηγητές του σχολείου μας. Καλή πλοήγηση!

4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

Πηνελόπη Δέλτα

 
Όπως σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, η διατροφή είναι μεσογειακή με βασικό στοιχείο το ελαιόλαδο. Η ελληνική κουζίνα έχει μία τεράστια ποικιλία εδεσμάτων, που καλύπτει τα γούστα τόσο των κρεατοφάγων όσο και των χορτοφάγων. Η τοπική κουζίνα της Πάρου είναι η παραδοσιακή, νόστιμη ελληνική κουζίνα, με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις. Στα τοπικά παραδοσιακά φαγητά και γλυκά του Κυκλαδίτικου νησιού περιλαμβάνονται οι χωριάτικες σαλάτες, στις οποίες αντικαθιστούν συνήθως τη φέτα, με τη μυζήθρα, η γούνα, που είναι ψητό σκουμπρί, οι καραβέλες, που είναι σαλιγκάρια, τα οποία συνοδεύονται από μία γευστική παριανή σάλτσα, τα πετιμεζίνια και οι κολοκυθόπιτες, που είναι εξαιρετικά γλυκά.

Η Παριανή κουζίνα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα προϊόντα της θάλασσας και της γης. Είναι πλούσια σε ψαρικά, τα οποία μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, σε λαχανικά, χόρτα και όσπρια και λιγότερο σε κρεατικά ενώ όλα είναι πάντα μαγειρεμένα με ελαιόλαδο. Στα αγαπημένα παριανά πιάτα συγκαταλέγονται η κακαβιά, το σαλατούρι, που είναι σαλάτα με σαλάχι, οι ντοματοκεφτέδες, τα ρεβύθια στο φούρνο, τα αμπελοφάσουλα και οι κολοκυθοκορφάδες.

Από τα τοπικά προϊόντα της Πάρου ξεχωρίζουν τα εξαιρετικά τυριά, που νοστιμίζουν το τραπέζι. Η ξινομυζήθρα, το λαδοτύρι, το τυρί της άλμης, το τουλουμίσιο τυρί και η μυζήθρα, που σε συνδυασμό με φρέσκα ζυμωτά ψωμιά, παξιμάδια και κριθαροκουλούρες, δίνουν μοναδικές γεύσεις στην ελληνική κουζίνα. Οι Παριανές νοικοκυρές με τα ξακουστά τυριά του νησιού τους, φτιάχνουν και νόστιμα παραδοσιακά γλυκά, όπως ραφιόλια, μυζηθροπιτάκια, λαμπροκούλουρα, λαζαράκια, πετιμεζίνια και σκαλτσούνια, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε πριν αναχωρήσετε από την Πάρο. 
Από τα προϊόντα, που θα αγοράσετε από το νησί δεν πρέπει να λείπει ο ζαχαρομπακλαβάς, τα χειροποίητα ζυμαρικά, οι χυλοπίτες, οι λιαστές ντομάτες και η κάπαρη.
 
'Οντας Κυκλαδίτης (από την Ερμούπολη Σύρου) έχω επισκεφθεί αρκετές φορές το ωραίο νησί της Πάρου καθώς και την Αντίπαρο και θα σας συνιστούσα να πάρετε το πλοίο της γραμμής και μετά από λίγες ώρες να απολαύσετε τα εκλεκτά τοπικά εδέσματα. 
 
Αποτέλεσμα εικόνας για παραδοσιακη κουζινα παρουΑποτέλεσμα εικόνας για παραδοσιακη κουζινα παρουΑποτέλεσμα εικόνας για παραδοσιακη κουζινα παρου
 
 
 
ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΙΣΓΚΙΝΗΣ
ΤΑΞΗ Α1
4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

 
 
 
 
 

 


 

 




Avast logo

Αυτό το e-mail ελέγχθηκε για ιούς από το πρόγραμμα Avast antivirus.
www.avast.com

 

datauri-file.jpeg

 

 

 

Τα Blog του σχολείου μας

boogie-woogie

Φωτογραφίες μαθητών μας

Ήξερες ότι...

«Η παιδεία μοιάζει με χρυσό στεφάνι, γιατί και αξία μεγάλη έχει και ωφέλεια πολύ μεγάλη προσφέρει»

Πυθαγόρας

Φόρμα σύνδεσης

2025 Copyright 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας Rights Reserved