foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του 4ου Γυμνάσιου Γλυφάδας. Από την ιστοσελίδα μας μπορείτε να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στο σχολείο μας. Διαβάστε ανακοινώσεις, βρείτε πληροφορίες για το σχολείο, δείτε τον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου, το ωρολόγιο πρόγραμμα, το ωράριο διδασκαλίας, τις ώρες ενημέρωσης γονέων για την επίδοση των μαθητών και διάφορα άλλα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του 4ου Γυμνάσιου Γλυφάδας. Ενημερωθείτε για δραστηριότητες, καλλιτεχνικά δρώμενα, καινοτόμα προγράμματα, εκδρομές και άλλα πολλά! Δείτε επίσης εργασίες των μαθητών, αλλά και εκπαιδευτικό υλικό από τους καθηγητές του σχολείου μας. Καλή πλοήγηση!

4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

Πηνελόπη Δέλτα

Ηπατίτιδα σημαίνει φλεγμονή του ήπατος. Ηπατίτιδα μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες, όπως η αυξημένη και για μεγάλο χρονικό διάστημα κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση διάφορων φαρμάκων και οι λοιμώξεις από διάφορους ιούς ή μικρόβια. Οι ηπατίτιδες που προκαλούνται από τους ιούς λέγονται ιογενείς ηπατίτιδες. Οι πιο γνωστοί ιοί που προκαλούν ηπατίτιδα είναι οι ιοί της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας C.
Όλες οι μορφές της ιογενούς ηπατίτιδας έχουν μια οξεία, συνήθως μικρής διάρκειας, φάση λοίμωξης, με ή χωρίς συμπτώματα. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται συχνότερα στη φάση αυτή είναι κόπωση, αδυναμία, σκούρα ούρα, λευκά κόπρανα και ίκτερος (κίτρινο χρώμα στα μάτια και στο δέρμα). Χρόνια ηπατίτιδα είναι η λοίμωξη που επιμένει και διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες. Ο ιός της ηπατίτιδας Α προκαλεί μόνο οξεία ηπατίτιδα, ενώ οι ιοί της ηπατίτιδας Β και C προκαλούν οξεία λοίμωξη, η οποία μπορεί να μεταπέσει σε χρόνια.
Κάθε χρόνια ηπατίτιδα που δεν θεραπεύεται αποτελεσματικά, μπορεί να καταλήξει σε κίρρωση ήπατος, ηπατική ανεπάρκεια και ηπατοκυτταρικό καρκίνο (ΗΚΚ).
Ηπατίτιδα Β
Το αίτιο της ηπατίτιδας Β είναι ένας ιός, το γενετικό υλικό του οποίου αποτελείται από λίγα γονίδια, ένα από τα οποία καθώς αποκωδικοποιείται, παράγει πρωτεΐνη (αντιγόνο) που λέγεται επιφανείας ή αυστραλιανή. Η ονομασία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η πρωτείνη (αντιγόνο) παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1965 στον ορό ενός ατόμου που καταγόταν από την Αυστραλία.
Σήμερα ξέρουμε ότι ο ιός μεταδίδεται διαδερμικώς με την επαφή με μολυσμένο ορό ή παράγωγα αίματος, αλλά και με τη σεξουαλική επαφή καθώς και από τη μητέρα στο νεογνό κατά την περιγεννητική περίοδο.
Η φυσική πορεία της οξείας ηπατίτιδας Β στον ενήλικα άνθρωπο τις περισσότερες φορές είναι χωρίς συμπτώματα και αυτοϊάται, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό  (5-10%) η λοίμωξη παραμένει και μεταπίπτει σε χρόνια ηπατίτιδα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Σπάνια, η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα και σημεία μακράν του ήπατος, όπως σπειραματονεφρίτιδα και πολυαρτηρίτιδα.
Η συχνότητα της ηπατίτιδας Β παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις ανά γεωγραφική περιοχή. Ανεξάρτητα από τις διαφοροποιήσεις αυτές η λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου ένα εκατομμύριο άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από χρόνια ηπατίτιδα Β, καθιστώντας την το 10ο αίτιο θανάτου παγκοσμίως.
Ηπατίτιδα C
Ο ιός της ηπατίτιδας C ανακαλύφτηκε το 1989 αποκλειστικά χάρη στον κλάδο της μοριακής βιολογίας. Ο ιός της ηπατίτιδας C δεν έχει γίνει ποτέ ορατός με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Οι γνώσεις μας για την ύπαρξή του και τη συμπεριφορά του στηρίζονται σε ευαίσθητες εργαστηριακές τεχνικές μοριακής βιολογίας.
Πριν από την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C, είχε παρατηρηθεί μια μορφή λοιμώδους ηπατίτιδας που επειδή ήταν διαφορετική με τις μέχρι τότε γνωστές ηπατίτιδες Α και Β, αναφερόταν ως «ηπατίτιδα μη A, μη B». Τα άτομα με τη συγκεκριμένη νόσο παρουσίαζαν κλινικές ή εργαστηριακές ενδείξεις ηπατίτιδας, χωρίς όμως ενδείξεις λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Α ή της ηπατίτιδας Β.
Μελέτες σε ασθενείς με ηπατίτιδα «μη A, μη B» κατέδειξαν μια σχέση μεταξύ της νόσου και πρόσφατου ιστορικού μετάγγισης αίματος ή χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών, και το 1989 οι επιστήμονες εντόπισαν τον ιό της ηπατίτιδας C ως τον υπεύθυνο παράγοντα. Η ανακάλυψη τουλάχιστον έξι διαφορετικών στελεχών (γονότυπων) του ιού της ηπατίτιδας C περιπλέκει ακόμα περισσότερο την εικόνα.
Η οξεία λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και για αυτό σπάνια διαγιγνώσκεται. Η πλειονότητα των ατόμων με χρόνια λοίμωξη δεν μπορούν να θυμηθούν κάποιο οξύ επεισόδιο ίκτερου ή ηπατικής νόσου. Ορισμένα άτομα παρουσιάζουν μη ειδικά συμπτώματα κατά το χρόνο της οξείας λοίμωξης, αλλά δεν τα συνδέουν με ηπατική νόσο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον ιό της ηπατίτιδας C είναι ότι η λοίμωξη γίνεται χρόνια σε μεγάλο ποσοστό (80%) των κρουσμάτων. Ακόμη και στην φάση της χρόνιας λοίμωξης τα συμπτώματα είναι ελάχιστα. Αρκετοί άνθρωποι, φαινομενικά υγιείς δεν έχουν ιδέα ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό αν και παρουσιάζουν σοβαρή βλάβη στο ήπαρ. Για το λόγο αυτό μερικές φορές η χρόνια ηπατίτιδα C αποκαλείται και «σιωπηλή» νόσος.
Ένας στους πέντε από όσους πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C αναπτύσσει μεγάλο βαθμό φλεγμονής και ίνωσης στο ήπαρ, δηλαδή κίρρωση ήπατος, η οποία είναι μια πολύ σοβαρή βλάβη καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Η ταχύτητα με την οποία επέρχεται η ηπατική βλάβη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι ο τύπος του ιού της ηπατίτιδας C, η ηλικία, το φύλο και η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών.
Πρόληψη της Ηπατίτιδας
Ηπατίτιδα Β
Η πρόληψη της ηπατίτιδας Β στηρίζεται στην ενημέρωση και στην προφύλαξη. Η ενημέρωση αφορά στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης, τη σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής από τα άτομα που εκτίθενται επαγγελματικά, την ευαισθητοποίηση των ομάδων υψηλού κινδύνου και τις οδηγίες σεξουαλικής συμπεριφοράς. Η προφύλαξη (ή ανοσοπροφύλαξη) έναντι της ηπατίτιδας Β διακρίνεται σε παθητική και ενεργητική.
Η παθητική προφύλαξη γίνεται με τη χορήγηση υπεράνοσου γ-σφαιρίνης. Χορηγείται σε νεογνά μητέρων με χρόνια ηπατίτιδα Β αμέσως μετά τον τοκετό καθώς και σε άτομα που δεν έχουν εμβολιασθεί και έρχονται σε επαφή με τον ιό (π.χ. τρύπημα βελόνας, σεξουαλική επαφή). Πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατόν μετά από μια τέτοια επαφή πριν από τη χορήγηση του εμβολίου. Προσφέρει ανοσία σε ποσοστό 70-75% για τουλάχιστον 3 μήνες.
Η ενεργητική προφύλαξη βασίζεται στον εμβολιασμό. Το εμβόλιο χορηγείται σε τρεις δόσεις. Η δεύτερη γίνεται ένα μήνα μετά την πρώτη και η τρίτη 6 μήνες μετά την πρώτη. Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός στα βρέφη και στους εφήβους.
Ο εμβολιασμός μπορεί να προλάβει τη λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β και να οδηγήσει στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος που οφείλεται στην ηπατίτιδα Β. Οι πληθυσμοί που θα έπρεπε να υποβάλλονται σε εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β είναι άτομα με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό λόγω της εργασίας τους, ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, όλοι οι ασθενείς με άλλες χρόνιες νόσους του ήπατος (π.χ. χρόνια ηπατίτιδα C), άτομα που ζουν σε στενή επαφή με πάσχοντες από χρόνια ηπατίτιδα B, και μωρά που γεννιούνται από μητέρες με ηπατίτιδα Β.
Ηπατίτιδα C
Δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της ηπατίτιδας C. Οι επιστήμονες δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την ανάπτυξη εμβολίου στο εγγύς μέλλον καθώς ο ιός (HCV) μεταλλάσσεται εξαιρετικά γρήγορα. Λόγω του ταχύτατου ρυθμού μετάλλαξης του HCV, οι επιστήμονες δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σταθερές καλλιέργειες του ιού μέσα στις οποίες θα αναπτυχθεί το εμβόλιο. Η ανάπτυξη εμβολίου κατά του HCV καθίσταται ακόμα δυσκολότερη εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν περισσότεροι από έξι γονότυποι του HCV.
Το πιο αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο είναι η αποφυγή επαφής με το αίμα άλλων μολυσμένων ατόμων και η ενημέρωση των ομάδων υψηλού κινδύνου (π.χ. χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών).
Ο ιός της ηπατίτιδας C κυκλοφορεί με το αίμα και η ηπατίτιδα C είναι μια μεταδοτική νόσος. Πριν από την καθιέρωση του προληπτικού προαιμοδοτικού ελέγχου για την ανίχνευση του ιού της ηπατίτιδας C, η πλειονότητα των ασθενών μολυνόταν μέσω μολυσμένου αίματος (π.χ. από μεταγγίσεις). Μετά την εφαρμογή του ελέγχου των αιμοδοτών η κύρια οδός μετάδοσης είναι η χρήση κοινής σύριγγας ή άλλων αντικειμένων από τους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών. Παρόλα αυτά, στο 30% περίπου των περιπτώσεων λοίμωξης από ηπατίτιδα C η οδός της μόλυνσης είναι άγνωστη.
Όλοι όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C είναι δυνητικοί φορείς μετάδοσης της νόσου και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Αρκετά προληπτικά μέτρα μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση της ηπατίτιδας C.
Προφυλάξεις:
·         Μην μοιράζεστε βελόνες ή άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη λήψη ναρκωτικών ουσιών ή για τρυπήματα σε διάφορα σημεία του σώματος (piercing) ή για τη δημιουργία τατουάζ.
·         Μην χρησιμοποιείτε από κοινού με άλλους αιχμηρά αντικείμενα όπως ξυραφάκια, νυχοκόπτες ή ψαλίδια.
·         Μην μοιράζεστε με άλλους την οδοντόβουρτσά σας.
·         Να λαμβάνετε προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (π.χ. εάν δεν έχετε μόνιμο σύντροφο ή/και είστε ομοφυλόφιλος, καθώς και κατά τη σεξουαλική επαφή στη διάρκεια της εμμήνου ρύσης).
·         Εάν παρουσιάζετε κάποιο σύμπτωμα της νόσου, μην διστάσετε να το συζητήσετε με το γιατρό σας.
·         Να κάνετε τακτικά εξετάσεις αίματος, ιδιαίτερα εάν εμφανίσετε κάποιο σύμπτωμα που σχετίζεται με τη νόσο.
Διάγνωση της Ηπατίτιδας
Στα αρχικά στάδια οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα ανεξάρτητα αιτιολογίας μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικοί ή να έχουν μη ειδικά συμπτώματα όπως:
·         Κόπωση
·         Έλλειψη ενέργειας
·         Μειωμένη όρεξη
·         Αδυναμία εργασίας στους συνήθεις εντατικούς ρυθμούς
Η νόσος συνήθως προχωράει χωρίς να εκδηλώνονται άλλα συμπτώματα, ενώ ο αδρός εργαστηριακός έλεγχος δεν αναδεικνύει παθολογικά ευρήματα. Όταν όμως επέλθει ρήξη της αντιρρόπησης (ηπατική ανεπάρκεια) μπορεί να εμφανισθούν παθολογικές τιμές εργαστηριακών εξετάσεων και συμπτώματα όπως τα παρακάτω:
·         Αλλοιώσεις από το δέρμα: ίκτερος, αραχνοειδείς σπίλοι, παλαμιαίο ερύθημα
·         Συσσώρευση υγρού στην κοιλιακή χώρα (ασκίτης)
·         Αιμορραγία από ρήξη κιρσών του οισοφάγου και διαταραχές πήξης του αίματος
·         Διανοητική σύγχυση
·         Απώλεια βάρους
·         Οστεοπόρωση
·         Κνησμός
Ειδικά η χρόνια ηπατίτιδα C σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από παθολογικές καταστάσεις από άλλα όργανα, όπως:
·         Νεφρική βλάβη
·         Κρυοσφαιριναιμία
·         Θυρεοειδοπάθεια
·         Δερματικές παθήσεις
·         Αυτοάνοσα νοσήματα
Εξετάσεις με τις οποίες μπορεί να γίνει η διάγνωση της ηπατίτιδας
Τόσο η ηπατίτιδα C όσο και η ηπατίτιδα Β μπορούν να διαγνωσθούν με μια απλή εξέταση αίματος. Επειδή όμως τις περισσότερες φορές η νόσος είναι ασυμπτωματική, η διάγνωση στον γενικό πληθυσμό γίνεται συνήθως τυχαία, στο πλαίσιο προαιμοδοτικού ή προσυμπτωματικού ελέγχου. Οι διαγνωστικές εξετάσεις για τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C χωρίζονται σε τρεις γενικές κατηγορίες:
1.  Εργαστηριακές εξετάσεις
Ορολογικές μέθοδοι που εντοπίζουν αντιγόνα ή αντισώματα έναντι των ιών (anti-HCV, HBsAg, AntiHBs, AntiHBc, HBeAg, AntiHBe)
Μέθοδοι που βασίζονται στη μοριακή βιολογία και εντοπίζουν τα γονιδιώματα των ιών (HCV RNA, HBV DNA):
Μέθοδος PCR
Πρόκειται για τόσο ευαίσθητη μέθοδο που μπορεί να εντοπίσει ακόμα και μόνο 50 ιικά σωματίδια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος. Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται επίσης για τον καθορισμό του υποτύπου (γονοτύπου) του ιού της ηπατίτιδας C, κάτι που είναι πολύ σημαντικό καθώς οι διάφοροι υπότυποι αντιδρούν διαφορετικά στη θεραπεία.                                                
DNA διακλαδισμένης αλύσου
Παρ? ότι η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται ευκολότερα σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων, είναι λιγότερο ευαίσθητη.
Μη ειδικές εξετάσεις που μετρούν τα ηπατικά ένζυμα:
Για την αξιολόγηση της ηπατικής λειτουργίας, χρησιμοποιούνται μη ειδικές βιοχημικές εξετάσεις που μετρούν τα επίπεδα ηπατικών ενζύμων όπως της αλανινικής αμινοτρανσφεράσης (ALT) και της ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης (AST). Τα αυξημένα επίπεδα ενζύμων αποτελούν ένδειξη ηπατικής νόσου και δραστηριότητας του ιού στο ήπαρ.
2. Απεικονιστικές εξετάσεις ήπατος
·         Υπερηχογράφημα
·         Αξονική τομογραφία
·         Μαγνητική τομογραφία
3. Επεμβατικές εξετάσεις ήπατος
Βιοψία ήπατος
Η βιοψία δείχνει την κατάσταση του ήπατος και το βαθμό της φλεγμονής και της ίνωσης και βοηθά στον καθορισμό του ενδεδειγμένου χρόνου έναρξης θεραπείας. Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα αποφασίσει αν η βιοψία είναι απαραίτητη ή όχι για την εκτίμηση της κατάστασης και την έναρξη της θεραπείας.
Κατά την εξέταση λαμβάνεται με τοπική αναισθησία ένα μικρό τμήμα του ήπατος για εξέταση στο μικροσκόπιο. Ο ασθενής πρέπει να παραμείνει κλινήρης για μερικές ώρες για να εξασφαλισθεί η απουσία επιπλοκών. Λίγες ώρες μετά (π.χ. την επόμενη ημέρα), οι περισσότεροι ασθενείς είναι ελεύθεροι.
Ποιοι πρέπει να εξετάζονται για τον ιό της ηπατίτιδας Β
Αν απαντήσετε «ναι» ή «δεν ξέρω» σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω ερωτήσεις, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για την πιθανότητα να εξετασθείτε για τον ιό της ηπατίτιδας Β.
·         έχετε ευκαιριακές ερωτικές επαφές χωρίς χρήση προψυλακτικού;
·         έχετε χρησιμοποιήσει από κοινού με άλλο άτομο βελόνες, ξυραφάκια ή οδοντόβουρτσες;
·         έχετε κάνει τατουάζ ή body piercing;
·         είστε εργαζόμενος σε νοσοκομείο, φυλακές, ψυχιατρικά ιδρύματα;
Ποιοι πρέπει να εξετάζονται για τον ιό της ηπατίτιδας C;
Αν απαντήσετε «ναι» ή «δεν ξέρω» σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω ερωτήσεις, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για την πιθανότητα να εξετασθείτε για τον ιό της ηπατίτιδας C.
Είχατε ποτέ:
·         υποβληθεί σε μετάγγιση αίματος πριν από το 1992;
·         κάνει κοινή χρήση σύριγγας με άλλους;
·         κάνει τατουάζ ή body piercing;
·         μοιραστεί με άλλον το ίδιο ξυραφάκι, την ίδια οδοντόβουρτσα ή άλλα οικιακά αντικείμενα με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C;
·         πάρει θεραπεία για αιμοφιλία πριν από το 1992;
·         πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους;
·         μεταναστεύσει από περιοχή με υψηλά ποσοστά μόλυνσης από τον ιό;
Θεραπεία της Ηπατίτιδας
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη φύση της νόσου, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια ηπατίτιδα, κίρρωση και καρκίνο του ήπατος, και να γνωρίζουμε ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες.
Τα φάρμακα που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των χρόνιων ηπατίτιδων είναι η ανασυνδυασμένη ιντερφερόνη και τα νουκλεοσιδικά ανάλογα.
Η ιντερφερόνη είναι μια φυσική γλυκοπρωτεΐνη που παράγει ο οργανισμός για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η ανασυνδυασμένη ιντερφερόνη είναι ένα τεχνητώς παραγόμενο αντίγραφο της φυσικής πρωτεΐνης. Παρεμβαίνει στην αντιγραφή του ιού και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προκειμένου να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
Η ιντερφερόνη είναι  φάρμακο που χορηγείται παρεντερικά (ενέσιμη μορφή) και είναι η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, ιδιαίτερα η νέα γενιά του φαρμάκου (πεγκυλιωμένη μορφή), σε συνδυασμό με ένα νουκλεοσιδικό ανάλογο, τη ριμπαβιρίνη.
Ενώ σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για τη χρόνια ηπατίτιδα Β, μόνο ένα μικρό ποσοστό των αρρώστων παίρνει θεραπεία λόγω αμέλειας, κακής ενημέρωσης, κ.ά. Τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα  δεν εκριζώνουν πλήρως τον ιό της ηπατίτιδας Β, ωστόσο εμποδίζουν την εξέλιξη της χρόνιας ηπατίτιδας σε κίρρωση ή /και ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα φάρμακα είναι η ιντερφερόνη και τα διάφορα νουκλεοσιδικά ανάλογα.
Θεραπεία δεν χρειάζεται να χορηγείται σε όλους τους ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β, παρά μόνο σε όσους εκτιμάται ότι θα ωφελήσει. Η θεραπεία χορηγείται σε εξειδικευμένα κέντρα από γιατρούς που ασχολούνται συστηματικά με το ήπαρ και τις ασθένειές του. Αρμόδιος να αποφασίσει για την έναρξη θεραπείας και για το είδος και την διάρκεια της είναι ο γιατρός σας.
Ζώντας με τη νόσο
Συμβουλές για την αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας
·         Αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, διότι μπορούν να επιδεινώσουν την ηπατική νόσο (αν είναι απαραίτητο, συζητήστε την ένταξή σας σε ένα πρόγραμμα στήριξης).
·         Ακολουθείτε υγιεινή διατροφή. Εντάξτε στο πρόγραμμά σας την τακτική, ελαφρά άσκηση.
·         Συζητήστε με το γιατρό σας τις θεραπευτικές επιλογές, τις πιθανές μεταβολές της θεραπείας και τη δυνατότητα έναρξης θεραπείας.
·         Προγραμματίστε τις επισκέψεις και ζητήστε στήριξη από το φιλικό και οικογενειακό σας περιβάλλον ή ομάδες ασθενών.
Συμβουλές για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών της θεραπείας με ιντερφερόνη
Γριπώδη συμπτώματα (πυρετός, κόπωση, ρίγη, άλγη)
Ξεκουραστείτε, πίνετε άφθονα υγρά και συζητήστε με το γιατρό σας την πιθανότητα λήψης παρακεταμόλης για να καταπραΰνετε τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας.
Συναισθηματικές επιπτώσεις (προβλήματα συγκέντρωσης, συναισθηματικές διαταραχές, κατάθλιψη, άγχος, κυκλοθυμία)
Αν παρατηρήσετε κάποια από τα συμπτώματα αυτά, συζητήστε το με το γιατρό σας. Δοκιμάστε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας ελαφρά άσκηση και ορισμένες τεχνικές χαλάρωσης και να υιοθετήσετε τακτικές συνήθειες κατάκλισης.
Μεταβολές στο αίμα
Μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ο γιατρός σας πρέπει να παρακολουθεί διάφορους εργαστηριακούς δείκτες, γι? αυτό είναι σημαντικό να τηρείτε αυστηρά το πρόγραμμα των επισκέψεών σας.
Επίδραση στο θυροειδή
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρίγη, μεταβολές του βάρους, διαταραχές κενώσεων. Ενημερώστε το γιατρό σας αν παρουσιασθούν, καθώς μπορούν να διορθωθούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Ναυτία / απώλεια όρεξης
Δοκιμάστε να καταναλώσετε μαλακές τροφές, προσαρμόστε τη διατροφή σας, συζητήστε το πρόβλημα με το γιατρό σας αν γίνει ενοχλητικό.
Ξηροδερμία / κνησμός
Λοσιόν, μαλακτικές κρέμες.
Απώλεια του τριχωτού της κεφαλής
Αποφύγετε τη χρήση ισχυρών χημικών ουσιών, που παραμένουν και στεγνώνουν με τον αέρα. Φυσιολογικά, τα μαλλιά μεγαλώνουν ξανά καθώς η θεραπεία πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της.
Άλλα συμπτώματα
Αν παρατηρήσετε κάποιο άλλο σύμπτωμα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρετε οποιεσδήποτε μεταβολές παρατηρήσετε στο γιατρό που σας παρακολουθεί (αν είναι σοβαρές, άμεσα), ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει τη θεραπεία που ακολουθείτε και να σας συμβουλεύσει τι να κάνετε.
Τρόποι μετάδοσης
Πώς μπορώ να αποφύγω να μεταδώσω την ηπατίτιδα Β σε άλλα άτομα;
Αποφεύγετε να έλθει σε επαφή αίμα σας με αίμα άλλου ατόμου είτε λόγω τραυματισμού, είτε μέσω μολυσμένων ενδυμάτων, επιδέσμων, αντικειμένων που χρησιμοποιείτε κατά την έμμηνο ρύση.
Μην κάνετε κοινή χρήση συρίγγων, βελονών και άλλων συνέργων, που χρησιμοποιούνται για τη χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών.
Καθαρίζετε τους λεκέδες από αίμα και άλλα σωματικά υγρά προσεκτικά (χρησιμοποιείτε πλαστικά γάντια και απολυμαντικό). Πετάτε τα μολυσμένα αντικείμενα
Αποφεύγετε να μοιράζεστε αντικείμενα ατομικής περιποίησης που μπορεί να έχουν πάνω τους ίχνη αίματος.
Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό σε όλες τις σεξουαλικές επαφές, εκτός εάν η/ο σύντροφος σας είναι εμβολιασμένη/ος.
Η ηπατίτιδα Β ΔΕΝ μεταδίδεται με?
·         τα δάκρυα
·         τον ιδρώτα
·         τα ούρα και κόπρανα
·         το μητρικό γάλα
·         το φιλί
·         τα ποτήρια και άλλα μαγειρικά σκεύη
·         τα μουσικά όργανα
·         τις τουαλέτες
·         το νερό
·         τα έντομα
·         το σφίξιμο των χεριών
·         το φαγητό που προετοιμάσθηκε από κάποιον που πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα Β
·         την επίσκεψη σε άτομο με ηπατίτιδα Β
·         το βήχα, το φτάρνισμα
Τρόποι μετάδοσης της ηπατίτιδας Β
Οι κυριότεροι τρόποι μετάδοσης είναι:
·         Σεξουαλική (ετεροφυλοφιλική ή ομοφυλοφιλική) επαφή με άτομα που πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β, χωρίς προφύλαξη. Μεταδίδεται με την κολπική, πρωκτική και τη στοματική επαφή.
·         Κοινή χρήση συρίγγων, βελονών και άλλων αντικειμένων που χρησιμοποιούν οι χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών.
·         Κοινή χρήση «καλαμακιού» για λήψη κοκαΐνης από τη μύτη.
·         Δημιουργία τατουάζ και τρύπημα αυτιών με μη αποστειρωμένα εργαλεία.
·         Κοινή χρήση ξυραφιών, οδοντόβουρτσων, χτενών, ψαλιδιών και τεχνητών νυχιών
·         Τραύματα από μολυσμένα αιχμηρά αντικείμενα.
·         Ούρα και έμετοι που περιέχουν αίμα.
·         Μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή παραγώγων του. Εξαιρετικά σπάνια σήμερα, λόγω του ελέγχου των αιμοδοτών.
·         Μετάδοση από μητέρα στο παιδί (κάθετη μετάδοση) κατά τη γέννηση.
Πώς μπορώ να αποφύγω να μεταδώσω την ηπατίτιδα C σε άλλα άτομα;
Μην κάνετε κοινή χρήση συρίγγων, βελόνων και άλλων συνέργων, που χρησιμοποιούνται για τη χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών.
Αποφεύγετε να έλθει σε επαφή αίμα σας με αίμα άλλου ατόμου είτε λόγω τραυματισμού, είτε μέσω μολυσμένων ενδυμάτων, επιδέσμων, αντικειμένων που χρησιμοποιείτε κατά την έμμηνο ρύση.
Καθαρίζετε τους λεκέδες από αίμα προσεκτικά (χρησιμοποιείτε πλαστικά γάντια και απολυμαντικό). Πετάτε τα μολυσμένα αντικείμενα
Αποφεύγετε να μοιράζεστε αντικείμενα ατομικής περιποίησης που μπορεί να έχουν πάνω τους ίχνη αίματος.
Αποφεύγετε τις σεξουαλικές πρακτικές υψηλού κινδύνου που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, καθώς και την ερωτική πράξη κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας. Στις περιπτώσεις αυτές, καθώς και σε όλες τις εφήμερες και ευκαιριακές σχέσεις, συνιστάται η χρήση προφυλακτικών.
Η ηπατίτιδα C ΔΕΝ μεταδίδεται με?
·         Εργασιακές και οικιακές δραστηριότητες
·         Φυσικές δραστηριότητες (εφόσον αποφεύγεται η επαφή με αίμα)
·         Κοινωνικές δραστηριότητες
·         Χρήση από κοινού σκευών διατροφής
·         Φτάρνισμα, βήχα
Χρήσιμες Πληροφορίες
19 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα
Μήπως είμαι 1 από τους 12; Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα με σκοπό την ενημέρωση και ενεργοποίηση των ανθρώπων ώστε να κάνουν τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, αφού υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, 1 στους 12 ανθρώπους έχουν προσβληθεί από τον ιό της Ηπατίτιδας B ή C.
Δυστυχώς όμως και αυτό το μεγάλο ποσοστό δεν λέει όλη την «αλήθεια». Αυτό που πραγματικά πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κινητοποιεί είναι το γεγονός ότι σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, 9 στους 10 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό της Ηπατίτιδας δεν έχουν διαγνωστεί.
Με το φετινό μήνυμα, ο Π.Ο.Υ., η Παγκόσμια Συμμαχία για την Ηπατίτιδα (WHA), οι διεθνείς οργανισμοί υγείας, οι σύλλογοι των ασθενών και οι χορηγοί θέλουν να υπενθυμίσουν για μια ακόμη φορά ότι η Ηπατίτιδα είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος, πολύ πιο επικίνδυνος και από τον ιό του AIDS, προσβάλλοντας ετήσια περισσότερους ανθρώπους από ότι ο HIV.
Ξέρατε ότι?
?      Περίπου 180 εκατομμύρια άνθρωποι- το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού- έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C.
?      Ο ιός εξαπλώνεται ? κάθε χρόνο 3 με 4 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μολύνονται.
?      Υπολογίζεται ότι λίγο λιγότεροι από 9 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν μολυνθεί από τον ιό.
?      Στην Αφρική έχει μολυνθεί πάνω από το 5% του συνολικού πληθυσμού.
?      Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί στην Νοτιο-ανατολική Ασία.
?      Στην Αμερική πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί.
Πηγή: http://www.onhealth.gr/
Μπούρας Δημήτρης Γ'3

Τα Blog του σχολείου μας

boogie-woogie

Φωτογραφίες μαθητών μας

Ήξερες ότι...

Τυλίγουμε ένα παγάκι με μάλλινο ύφασμα και το αφήνουμε να λιώσει. Θα λιώσει άραγε πιο γρήγορα επειδή είναι τυλιγμένο σε μάλλινο ύφασμα;
Όχι! Το μάλλινο ύφασμα είναι μονωτής εμποδίζοντας την θερμότητα να μπει αλλά και να βγει. Γι αυτό φοράμε μάλλινα τον χειμώνα. Το ύφασμα λειτουργεί σαν ασπίδα, το απομονώνει  από το περιβάλλον του. Έτσι όταν το παγάκι είναι τυλιγμένο με μάλλινο ύφασμα δεν μπορεί να μπεί θερμότητα (από το πιο ζεστό περιβάλλον) με αποτέλεσμα να λιώνει πιο αργά.

Φόρμα σύνδεσης

2025 Copyright 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας Rights Reserved