foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του 4ου Γυμνάσιου Γλυφάδας. Από την ιστοσελίδα μας μπορείτε να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στο σχολείο μας. Διαβάστε ανακοινώσεις, βρείτε πληροφορίες για το σχολείο, δείτε τον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου, το ωρολόγιο πρόγραμμα, το ωράριο διδασκαλίας, τις ώρες ενημέρωσης γονέων για την επίδοση των μαθητών και διάφορα άλλα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του 4ου Γυμνάσιου Γλυφάδας. Ενημερωθείτε για δραστηριότητες, καλλιτεχνικά δρώμενα, καινοτόμα προγράμματα, εκδρομές και άλλα πολλά! Δείτε επίσης εργασίες των μαθητών, αλλά και εκπαιδευτικό υλικό από τους καθηγητές του σχολείου μας. Καλή πλοήγηση!

4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

Πηνελόπη Δέλτα

Η Μόσχα είναι η πρωτεύουσα και μία από τις δύο ομοσπονδιακές πόλεις της Ρωσίας. Είναι επίσης διοικητικό κέντρο (χωρίς να υπάγεται σε αυτήν) της Περιφέρειας Μόσχας.
Με πληθυσμό 10.514.000 κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρώπης. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα, παραπόταμου του Βόλγα, στο δυτικό μερος της χωρας. Είναι απ' τα μεγαλύτερα διοικητικά, πολιτιστικά, συγκοινωνιακά και βιομηχανικά κέντρα της χώρας. Στη Μόσχα παράγεται σημαντικό ποσοστό του συνόλου των βιομηχανικών προϊόντων της Ρωσίας και εδώ βρίσκονται εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων, ηλεκτρικών ειδών, χαρτιού, ρολογιών, χημείας κ.ά.

Ιστορια
Η Μόσχα είναι μια από τις πιο παλιές μεγάλες πόλεις της Ρωσίας. Κτίστηκε το 1147, υπήρξε πρωτεύουσα της Μοσχοβίας και αργότερα του Βασιλείου της Ρωσίας και παρέμεινε μέχρι την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, που μετάφερε τη διοίκηση της χώρας στην Πετρούπολη, την οποία λάμπρυνε εξωτερικά, χωρίς όμως ποτέ να φτάσει στο μεγαλείο τη Μόσχα. Μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση, η Μόσχα ξαναέγινε πρωτεύουσα του σοβιετικού πια κράτους.
Αρκετές φορές δέχτηκε καταστροφές. Στα παλαιότερα χρόνια συχνά φούντωναν πυρκαγιές (γιατί τα σπίτια ήταν ξύλινα), που μερικές φορές έκαναν φοβερές καταστροφές. Επίσης καταστράφηκε από κατακτητές. Την πρώτη φορά το 1812, όταν, με διαταγή του Κουτούζωφ κάηκε, για να μην είναι σε θέση να φιλοξενήσει τα γαλλικά στρατεύματα του Ναπολέοντα (εμπρησμός της Μόσχας) και τη δεύτερη στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, το 1941, όταν υπέστη καταστροφές από βομβαρδισμούς από τους Γερμανούς, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν τελικά να την καταλάβουν.


Αξιοθέατα:

Το Κρεμλίνο, η κόκκινη πλατεία και η γύρω περιοχή μαγνητίζουν τον επισκέπτη. Τα κόκκινα τείχη του Κρεμλίνου καταλαμβάνουν μία τεράστια τριγωνική επιφάνεια γεμάτη με  εντυπωσιακά κτίσματα, φανταστικούς πύργους, πλήθος εκκλησιών και ανακτορικών κτιρίων. Το πλήθος των μνημείων είναι πραγματικά πολύ μεγάλο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους ναούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Ευαγγελισμού και του Αρχαγγέλου, το μεγάλο παλάτι, τον Πύργο του Σωτήρος, τον Αυτοκρατορικό Πύργο, το Καμπαναριό του Ιβάν του Μέγα. Δίπλα στα τείχη του Κρεμλίνου βρίσκεται η κόκκινη πλατεία, μία από τις τρεις μεγαλύτερες στον κόσμο. Στη βόρεια άκρη της δεσπόζει ο ναός του Αγίου Βασιλείου (φωτογραφία) το χαρακτηριστικότερο σύμβολο της Μόσχας. Στην απέναντι πλευρά δίπλα στα κόκκινα τείχη το Μαυσωλείο του Λένιν, όπου φυλάσσεται η σωρός του.

Ο ναός του Ιησού του Σωτήρος, ο μεγαλύτερος στη Ρωσία και ένας από τους μεγαλοπρεπέστερους  στον πλανήτη. Το μέγεθός του επιβλητικό καθώς χωράει 10.000 άτομα. Η κατασκευή του διατάχθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο τον 1ο το 1812 αφιερωμένος στη νίκη των Ρώσων επί του Ναπολέοντα αλλά λόγω των απαιτήσεων της κατασκευής ολοκληρώθηκε σε περισσότερο από 50 χρόνια. Εξωτερικά οι τοίχοι του καλύπτονται από μάρμαρο και οι 12 είσοδοι διακοσμούνται με υπέροχα αγάλματα αγίων. Εσωτερικά το ναό κοσμούν θαυμάσιες τοιχογραφίες και διάκοσμος από ημιπολύτιμους λίθους. Ο τρούλος του ναού είναι καλυμμένος με πλάκες χρυσού.

Το μετρό της Μόσχας, το μεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση στον κόσμο, είναι πραγματικό αριστούργημα, ένα μεγάλο μουσείο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1932 και με τη συμβολή διάσημων Ρώσων καλλιτεχνών κάθε σταθμός είναι διακοσμημένος μοναδικά. Επιπλέον εντυπωσιάζει τον επισκέπτη τόσο η δομή του, ακτινικές γραμμές που ενώνονται με μια κυκλική περιφέρεια, όσο και το πλήθος των επιβατών που εξυπηρετεί.

Η οδός Αρμπάτ, μία από τις παλαιότερες περιοχές της Μόσχας. Εδώ ο επισκέπτης μεταφέρεται στη Μόσχα του 17ου και 18ου αιώνα καθώς η περιοχή είναι γεμάτη νεοκλασικά κτίρια της εποχής. Ακριβώς δίπλα, για τους λάτρεις του δυτικού πολιτισμού ο καθρέφτης της νέας εποχής, η νέα οδός Αρμπάτ με σύγχρονα καταστήματα, γεμάτη φώτα και επιγραφές νέον.

Η Μόσχα είναι γεμάτη αξιοθέατα, όπως το πανεπιστήμιο Lomonosov, το Μοναστήρι Νοβοντέβιτσι, το Μουσείο Πούσκιν, η κρατική πινακοθήκη Τρετιάκωφ κ.ά.

Δημήτρης Γκαβάκος - Χρήστος Γεωργάκης

Τα Blog του σχολείου μας

boogie-woogie

Φωτογραφίες μαθητών μας

Ήξερες ότι...

"Ήξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις"
Ο εξαιρετικά διφορούμενος αυτός χρησμός της Πυθίας κάνει πραγματικά την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Ανάλογα με το που μπαίνει το κόμμα αλλάζει το νόημα: "Ήξεις αφήξεις, ουκ εν τω πολέμω θνήξεις", δηλαδή "θα φύγεις θα επιστρέψεις, δεν θα πεθάνεις στον πόλεμο" και "Ήξεις, αφήξεις ουκ, εν τω πολέμω θνήξεις", δηλαδή "θα φύγεις, δεν θα επιστρέψεις, θα πεθάνεις στον πόλεμο!
Συνεπως, ο ερωτών για το αν θα γλιτώσει το θάνατο στον πόλεμο άκουγε αυτό που ήθελε να ακούσει και ο Απόλλων δεν έκανε ποτέ λάθος!

Φόρμα σύνδεσης

2024 Copyright 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας Rights Reserved