Πατήστε το εικονίδιο δίπλα στον τίτλο για να δείτε τις υποκατηγορίες
Τα όσπρια μπορεί να είναι πλούσια σε πρωτείνες, όπως το κόκκινο κρέας ωστόσο, δεν είναι ίσης βιολογικής αξίας. Λόγω όμως της μηδενικής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη βρίσκονται πιο κοντά στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας και έτσι συστήνεται να καταναλώνεται συχνότερα (1-2 φορές την εβδομάδα.)
Τα όσπρια αντικαθιστούν το κρέας σε περιόδους νηστείας και γενικά είναι ωφέλιμα τόσο για τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις όσο και για τον υπόλοιπο πληθυσμό, υποκαθιστώντας τη συχνή κατανάλωση του κρέατος. Ειδικά όταν καταναλώνονται μαζί με δημητριακά, όπως το ρύζι, αναβαθμίζεται η βιολογική αξία των πρωτεινών τους και ομοιάζει με αυτή του κρέατος.
''Διατροφή από το σήμερα για το αύριο''
Εκδόδεις: Γιαλλέλη
Τόμος Ι
Τα όσπρια ήταν και θα έπρεπε ακόμα να είναι η βάση της διατροφής του πληθυσμού μας.Ζούμε σε ένα γεωγραφικό χώρο,τη Μεσόγειο, που το κλίμα επιτρέπει να ευδοκιμήσει κάθε είδος οσπρίου.Φασόλια όλων των τύπων,χρωμάτων και μεγεθών ,φακές,ρεβύθια και φάβα,είναι πολύτιμα προϊόντα της Ελληνικής γης.