foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του 4ου Γυμνάσιου Γλυφάδας. Από την ιστοσελίδα μας μπορείτε να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στο σχολείο μας. Διαβάστε ανακοινώσεις, βρείτε πληροφορίες για το σχολείο, δείτε τον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου, το ωρολόγιο πρόγραμμα, το ωράριο διδασκαλίας, τις ώρες ενημέρωσης γονέων για την επίδοση των μαθητών και διάφορα άλλα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του 4ου Γυμνάσιου Γλυφάδας. Ενημερωθείτε για δραστηριότητες, καλλιτεχνικά δρώμενα, καινοτόμα προγράμματα, εκδρομές και άλλα πολλά! Δείτε επίσης εργασίες των μαθητών, αλλά και εκπαιδευτικό υλικό από τους καθηγητές του σχολείου μας. Καλή πλοήγηση!

4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

Πηνελόπη Δέλτα

Εργασίες Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής

Η πόλη «Εμείς» είναι η ιδανική κοινωνία. Έχει δικό της πολίτευμά το οποίο είναι η άμεση (συμμετοχική) δημοκρατία. Η λήψη αποφάσεων γίνεται γρήγορα με ψηφοφορίες μέσω διαδικτύου από όλους τους πολίτες που κατοικούν σε αυτήν και είναι άνω των 18. Τα θέματα προς ψήφιση συλλέγονται από μια κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία αποτελείται από 300 άτομα (150 άντρες και 150 γυναίκες) που ονομάζονται «σοφοί» και είναι ψηφισμένοι από τους πολίτες. Προέρχονται από όλες τις κοινωνικές ομάδες της πόλης και έχουν διακριθεί για τις αρετές τους. Αφού συλλέξουν τα θέματα, τα διατυπώνουν και τα «ανεβάζουν» στο διαδίκτυο προς ψήφιση.

Η πόλη «Εμείς» είναι πολυπολιτισμική. Σ? αυτήν συνυπάρχουν κοινωνικές ομάδες με διαφορετική καταγωγή, διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες, αξίες, αντιλήψεις, απόψεις και ιδεολογίες. Όλες οι κοινωνικές ομάδες της πόλης έχουν όμως μία κοινή αφετηρία που είναι η ανεκτικότητα απέναντι στα άτομα άλλων κοινωνικών ομάδων. Υπάρχει πλήρης απουσία προκαταλήψεων που σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγούσαν σε ρατσισμό. Σπάνια αποτυγχάνουν οι κοινοί στόχοι των κοινωνικών ομάδων και ταυτόχρονα δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με άλλες ομάδες. Έτσι επιτυγχάνεται η καλή συνοχή όλων των ομάδων της συγκεκριμένης κοινωνίας.

Βασικότερος θεσμός της πόλης «Εμείς» είναι η εκπαίδευση των πολιτών. Οι μαθητές ως μία κοινωνική ομάδα έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν σε δημόσια σχολεία, αλλά μπορούν να έχουν και δωρεάν κατ? οίκον διδασκαλία, ανάλογα με το τι επιθυμούν οι γονείς και οι ίδιοι. Πρωταρχικός και κύριος σκοπός της παιδείας είναι η πνευματική αγωγή, ώστε να εφοδιαστούν οι μαθητές με ήθος και αρετές προς όφελος της ψυχής και της πόλης τους. Επίσης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε ομαδικές εργασίες που προωθούν την επικοινωνία μεταξύ των μαθητών, τονίζουν τον κοινό σκοπό, αλλά και βοηθούν στην απόκτηση κοινής ταυτότητας. Παρόλα αυτά η αξιολόγηση διαμορφώνεται μέσα σε ένα ελεύθερο πλαίσιο, δίνοντας έμφαση στην προσωπικότητα, την κλίση και τα ταλέντα του κάθε μαθητή ξεχωριστά.

Η οικονομίας της πόλης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χαρακτηρίζεται ως αλληλέγγυα οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με ένα κοινό νόμισμα, προωθείται η ανταλλακτική οικονομία, όπου οι πολίτες ανταλλάσσουν μεταξύ τους προϊόντα και υπηρεσίες με διάφορους έξυπνους τρόπους. Υπάρχουν επίσης πολλοί συνεταιριστικοί οργανισμοί με κοινούς επαγγελματικούς σκοπούς, καθώς και χαριστικά δίκτυα για άπορους, όπου λειτουργεί αποτελεσματικά ο θεσμός της κοινωνικής ομάδας των εθελοντών. Σε καμία κοινωνική ομάδα δεν επικρατεί ως πρωταρχικός σκοπός το κέρδος ή η υπερκατανάλωση, παρά μόνο η κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

Το σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας λειτουργεί επίσης πολύ ικανοποιητικά και προστατεύει όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι μέθοδοι στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, χειρουργική και περίθαλψη είναι οι πιο μοντέρνοι. Εκτός από τους επαγγελματίες γιατρούς και νοσηλευτές υπάρχει και μια δυναμική ομάδα εθελοντισμού που έχει εξειδικευτεί στην περίθαλψη και αποκατάσταση αρρώστων.

Η δημόσια ασφάλεια είναι σε όλα τα επίπεδα αποτελεσματική και έχει εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της πόλης. Καθώς η πόλη «Εμείς» έχει ένα ιδανικό σύστημα παιδείας αλλά και πρόνοιας με δίκαιες κοινωνικές παροχές και αποτελεσματικά μέτρα κατά της ανεργίας και της φτώχειας, η εγκληματικότητα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Μάλιστα σπανίζουν και οι επικίνδυνες κλειστές κοινωνικές ομάδες όπως οι συμμορίες. Επιπλέον, τα νομοθετικά και αστυνομικά μέτρα στοχεύουν κυρίως στην αλλαγή στάσης και μετάνοιας του παραβάτη και όχι στον εγκλεισμό του.

Τέλος, στον τομέα της ψυχαγωγίας η πόλη «Εμείς» είναι πολύ οργανωμένη και καλύπτει τα ενδιαφέροντα όλων των κοινωνικών ομάδων. Υπάρχουν δημόσια πάρκα αναψυχής, ποδηλατοδρόμοι, γήπεδα, θέατρα και μουσεία και κάθε λογής πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Λάμπα Μαρία Γ3

Τα Blog του σχολείου μας

boogie-woogie

Φωτογραφίες μαθητών μας

Ήξερες ότι...

Τυλίγουμε ένα παγάκι με μάλλινο ύφασμα και το αφήνουμε να λιώσει. Θα λιώσει άραγε πιο γρήγορα επειδή είναι τυλιγμένο σε μάλλινο ύφασμα;
Όχι! Το μάλλινο ύφασμα είναι μονωτής εμποδίζοντας την θερμότητα να μπει αλλά και να βγει. Γι αυτό φοράμε μάλλινα τον χειμώνα. Το ύφασμα λειτουργεί σαν ασπίδα, το απομονώνει  από το περιβάλλον του. Έτσι όταν το παγάκι είναι τυλιγμένο με μάλλινο ύφασμα δεν μπορεί να μπεί θερμότητα (από το πιο ζεστό περιβάλλον) με αποτέλεσμα να λιώνει πιο αργά.

Φόρμα σύνδεσης

2024 Copyright 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας Rights Reserved